Γυναικεία τριχόπτωση και συμπληρώματα

γυναικεια τριχοπτωση σε βουρτσα
Η γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί σήμερα ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Υπολογίζεται πως το 30-50% των γυναικών από 30 έως 50 ετών εμφανίζουν κάποιο βαθμό τριχόπτωση, ενώ το ποσοστό αυξάνεται κατακόρυφα μετά την εμμηνόπαυση. Το πρόβλημα της γυνακείας τριχόπτωσης αφορά τις γυναίκες στον ίδιο βαθμό με τους άντρες και το κυριότερο αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Επίσης, υπάρχουν άλλες σπανιότερες μορφές γυναικείας τριχόπτωσης, όπως
  • η γυροειδής αλωπεκία, 
  • η διάχυτη αλωπεκία, 
  • οι φαρμακευτικές αλωπεκίες, 
  • οι ουλωτικές αλωπεκίες κλπ. 
Αυξημένη συχνότητα εμφανίζουν σήμερα και οι αλωπεκίες τραυματικής αιτιολογίας, όπως
  • η αλωπεκία από έλξη, η οποία είναι πολύ συχνή σε γυναίκες που χτενίζουν τα μαλλιά τους προς τα πίσω ή χρησιμοποιούν extensions,
  • και η αλωπεκία της κροταφικής και μετωπιαίας χώρας ύστερα από επεμβάσεις face lift ή brow lift. 
Επιπλέον, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της γυναικείας τριχόπτωσης, όπως
  • η κακή διατροφή
  • και οι εξαντλητικές δίαιτες,
  • η ύπαρξη αναιμίας,
  • παθήσεων του θυρεοειδούς
  • ή άλλων ορμονικών διαταραχών.
Η πρόταση θεραπείας για την γυναικεία τριχόπτωση δεν είναι τόσο εύκολη σε σχέση με μια περίπτωση τριχόπτωσης σε άντρα. Πολλοί γιατροί αναφέρουν ότι αν μια γυναίκα παρατήρηση τριχόπτωση, τότε πρέπει να ξεκινήσει άμεσα κάποιου είδους θεραπεία, διότι τα πράγματα είναι τις περισσότερες φορές αναστρέψιμα για τις γυναίκες. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε τι προκάλεσε την τριχόπτωση, ώστε να συνεχίσετε με την κατάλληλη θεραπεία.

Μερικές απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προλάβετε την γυναικεία τριχόπτωση, πριν σας προλάβει αυτή

  1. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι καλά ισορροπημένη και περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα ψαριού και άπαχων πρωτεϊνών ημερησίως. Τροφές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια και τα τυριά, καθώς και το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα αυγά, δηλαδή τροφές που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων, σίγουρα θα σας βοηθήσουν.
  2. Ο ψευδάργυρος και η βιοτίνη είναι τα βασικά δομικά στοιχεία που προωθούν τα υγιή και όμορφα μαλλιά. Μπορείτε να πάρετε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιέχει τόσο ψευδάργυρο όσο και βιοτίνη.
  3. Κάνετε καθημερινά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας. Το μασάζ στην περιοχή αυτή μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ροής του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής σας, η οποία με την σειρά της έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
  4. Πλύνετε τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας το κατάλληλο σαμπουάν για εσάς. Τα δυναμωτικά σαμπουάν μπορούν να προσθέσουν όγκο στα μαλλιά σας και προσωρινά να δώσουν μια ώθηση μέχρι τα μαλλιά να μεγαλώσουν εκ νέου.
  5. Ελέγξετε το θυρεοειδή σας. Προβλήματα με το θυρεοειδή σας θα μπορούσαν να είναι η αιτία της γυναικείας τριχόπτωσης και της αραίωσης. Συμβουλευτείτε τον ενδοκρινολόγο σας.

τρίχες απο γυναικεια τριχοπτωση





Συµπληρώµατα διατροφής για την γυναικεία τριχόπτωση

Για να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας και να μειώσουμε τις πιθανότητες γυναικείας τριχόπτωσης, μπορούμε να πάρουμε επιπλέον ένα συμπλήρωμα. Τα ιδανικά συμπληρώματα γι’ αυτήν την περίπτωση περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως τις Β5, Β6 και Β9, που βοηθούν στη σύνθεση των αμινοξέων, δηλαδή των δομικών συστατικών του στελέχους και του θύλακα της τρίχας. Επίσης, περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, που βοηθούν στον σωστό σχηματισμό της τρίχας και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Τέλος, περιέχουν χαλκό, που ενισχύει την αντοχή της τρίχας και τον σχηματισμό του θύλακα. 

Επιλέγουμε θεραπευτικά προϊόντα κατά της γυναικείας τριχόπτωσης με τα εξής στοιχεία:
  • Κυστίνη και αργινίνη: Δύο από τα 20 απαραίτητα αμινοξέα που δομούν την τρίχα και διευκολύνουν την ανάπτυξη του βολβού.
  • Λιπαρά οξέα: Πρόκειται για απαραίτητα στοιχεία που συμμετέχουν στη δημιουργία κεραμιδίων (ceramides), που περιβάλλουν εξωτερικά την τρίχα και τη θωρακίζουν.
  • Βιταμίνη PP (B3 ή νιασίνη): Βελτιώνει την κυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής και διατηρεί την υγεία του δέρματος.
  • Βιοτίνη: Η βιοτίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία, την ομαλή λειτουργία του θύλακα της τρίχας και την ανάπτυξη της τρίχας. Ενίσχυση εκ των έσω 
Απλώνουμε ολόκληρη τη μονοδόση στο τριχωτό της κεφαλής, κάνοντας μασάζ με κινήσεις ζιγκ-ζαγκ, ώστε να διεγείρουμε το τριχωτό της κεφαλής. Επιμένουμε στις περιοχές όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: