Εμμηνόπαυση και συμπληρώματα

γυναίκα σε εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η μόνιμη διακοπή της εμμήνου ρύσεως που εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες εξαντλήσουν τα ωάριά τους και δεν εκκρίνουν πλέον τις ορμόνες που ενέχονται στον έμμηνο κύκλο 

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι πιο συχνά στις γυναίκες που ζουν στις Δυτικές Χώρες συγκριτικά με τις γυναίκες που ζουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο τρόπος που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την αλλαγή αυτή στη ζωή τους και η ψυχική τους διάθεση εκείνη την περίοδο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι έχει αναφερθεί πως σε λαούς που θεωρούν τις μεγάλες γυναίκες αξιοσέβαστες για τη σοφία και την πείρα τους, η αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης από αυτές είναι πιο θετική με αποτέλεσμα να βιώνουν πολύ λιγότερα συμπτώματα. 

Πολλές γυναίκες θεωρούν την εμμηνόπαυση ένα μεταίχμιο στη ζωή τους, ενώ μερικές το αντιμετωπίζουν ακόμα και σαν ασθένεια. Στην πραγματικότητα είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της γυναικείας ζωής που καθορίζει το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των 45 και των 55 ετών και ολοκληρώνεται όταν το γυναικείο σώμα έχει πια απελευθερώσει όλα τα ωοθυλάκια που υπάρχουν στις ωοθήκες του, με αποτέλεσμα τη διακοπή της εμμηνόρροιας. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από άτακτο εμμηνορροϊκό κύκλο, μειωμένη έκκριση οιστρογόνων και μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να διαφέρουν πολύ από γυναίκα σε γυναίκα. Γυναίκες που δεν έχουν περίοδο για ένα χρόνο θεωρούνται μετεμμηνοπαυσιακές. Ως αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων των οιστρογόνων, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων. 

συμπληρωματα για εμμηνοπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνεται ο κίνδυνος ορισμένων ιατρικών παθήσεων. Μεταξύ αυτών:
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις. Όταν μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, αυξάνονται οι πιθανότητες για μία γυναίκα να εμφανίσει καρδιαγγειακές νόσους. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, σε ποσοστά ίσα μάλιστα με τους άνδρες.
  • Οστεοπόρωση. Αυτή η κατάσταση κάνει τα οστά να γίνονται εύθραυστα και αδύναμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί οι γυναίκες να χάνουν οστική πυκνότητα με γρήγορο ρυθμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε κατάγματα των ισχίων, των καρπών και της σπονδυλικής τους στήλης.
  • Ακράτεια ούρων. Δεδομένου ότι οι ιστοί του κόλπου και της ουρήθρας χάνουν την ελαστικότητά τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μία συχνή, ξαφνική, έντονη επιθυμία για ούρηση, που ακολουθείται από μια ακούσια απώλεια ούρων (επιτακτική ακράτεια) ή την απώλεια ούρων όταν βήχετε, γελάτε ή σηκώνετε αντικείμενα (στρεσογόνος ακράτεια). Επίσης, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αρκετά συχνά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Σεξουαλική λειτουργία. Η κολπική ξηρότητα από μειωμένη παραγωγή υγρασίας και απώλεια της ελαστικότητας μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και ελαφρά αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, η μειωμένη αίσθηση μπορεί να περιορίσει την επιθυμία σας για σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Αύξηση του βάρους. Πολλές γυναίκες αυξάνουν το σωματικό τους βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αλλά και μετά από αυτήν, επειδή ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται.
εμμηνοπαυση και συμπληρωματα

Συμπληρώματα Διατροφής για Υγιή Εμμηνόπαυση

Η βιταμίνη E (200-600iu) είναι πλέον γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσει στη μετρίαση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, κυρίως των εξάψεων, της νυχτερινής εφίδρωσης, της ταχυπαλμίας και της ξηρότητας του κόλπου. Ο συνδυασμός με βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή, κυρίως με εσπεριδίνη, σε ποσότητα περίπου 1000mg το καθένα, μπορεί να βοηθήσει τόσο στη μετρίαση των εξάψεων όσο και σε άλλα προβλήματα του κυκλοφορικού. Επιπλέον, πολλές γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι λαμβάνοντας επίσης 1500-3000mg ελαίου νυχτολούλουδου (evening primrose oil), μπορούν να βοηθηθούν ακόμα περισσότερο στην ανακούφιση από τα γενικά εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. 

Πολλές τροφές περιέχουν φυτοοιστρογόνα τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα κατά την εμμηνόπαυση. Οι Γιαπωνέζες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών που βασίζονται στη σόγια, η οποία περιέχει φυτοοιστρογόνα, έχουν σημαντικά μικρότερο ενδεχόμενο να εμφανίσουν εξάψεις ή άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης . Άλλες τροφές που περιέχουν φυτοοιστρογόνα είναι ο λιναρόσπορος, το μάραθο, το σέλινο, ο μαϊντανός και τα καρύδια. 

Βότανα που προτείνονται για την Εμμηνόπαυση 

  1. Το Agnus castus (vitex agnus castus) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και τα οφέλη του αποδίδονται στη δράση των συστατικών του στην υπόφυση. Παρόλο που το agnus castus δεν περιέχει ορμόνες, διεγείρει την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν το γυναικείο μηνιαίο κύκλο. Ο υποθάλαμος και η υπόφυση παράγουν FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) και LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), ορμόνες που διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν ορμόνες όπως προγεστερόνη και οιστρογόνα. Το agnus castus έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τις εξάψεις, την κατακράτηση υγρών, την κατάθλιψη και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. 
  2. Το Dong quai (angelica sinensis) έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τις εξάψεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η δράση του αποδίδεται στην εξισορροπιστική/ προσαρμοσιογόνο δράση του στο γυναικείο ορμονικό σύστημα. 
  3. Το φασκόμηλο (salvia officinalis) είναι ένα δημοφιλές βότανο με φυτοοιστρογονική και αντιιδρωτική δράση. Λαμβάνεται συχνά από γυναίκες που βιώνουν νυχτερινές εφιδρώσεις. 
  4. Το Black cohosh (Cimifuga racemosa) έχει δράση που μοιάζει με των οιστρογόνων στο σώμα και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που βιώνουν εξάψεις. Οι γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που βασίζεται σε οιστρογόνα πρέπει να αποφεύγουν το black cohosh. 
Αν παίρνετε κάποια συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο βότανο. 

Οστεοπόρωση και εμμηνόπαυση

Η είσοδος στην εμμηνόπαυση κάνει πολλές γυναίκες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα οιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας ασβεστίου από τα οστά κι επομένως τα διατηρούν δυνατά. Κατά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η απώλεια μετάλλων από τα οστά και αυτά να γίνονται εύθραυστα. 

Για να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η εξέλιξη της οστεοπόρωσης πρέπει να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή δομή των οστών. Είναι σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη πρόσληψη πρωτεϊνών με τη διατροφή μαζί με αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό) που εμπλέκονται στη διατήρηση της ακεραιότητας του κολλαγόνου στα οστά. Επίσης η πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D, μαγνησίου και ψευδαργύρου πρέπει να είναι κατάλληλη ούτως ώστε να αποφευχθεί η απώλεια αυτών των θρεπτικών συστατικών από τα οστά. 

Οι υπερβολικές ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών, αλατιού, καφεΐνης, αναψυκτικών με ζάχαρη και το κάπνισμα είναι πιθανό να οδηγούν σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου. 

Η άσκηση σε τακτική βάση, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση δυνατών οστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: