Χειρουργικές θεραπείες για καρκίνο του παχέος εντέρου

χειρουργείο παχέος εντέρου

Η θεραπεία για τον ορθοκολικό καρκίνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν το στάδιο του καρκίνου στη διάγνωση, την ηλικία σας και τη γενική υγεία σας. Η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες ή σε συνδυασμό.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο κοινή θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο γιατρός σας θα κάνει μια σύσταση με βάση την έκταση του καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μια κοινή διαδικασία για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένας εύκαμπτος σωλήνας με μια μικρή κάμερα στο τέλος εισάγεται στο ορθό και στο παχύ έντερο. Αυτό επιτρέπει στον χειρούργο πρωκτολόγο, να τις δει σε μια οθόνη.

Εάν ο χειρούργος σας βρει πολύποδες, μπορεί να αφαιρέσει τις αυξήσεις κατά τη διάρκεια της ίδιας διαδικασίας. Αυτό ονομάζεται πολυπεπτίδιο. Οι πολύποδες μπορούν να απομακρύνονται πριν καν να έχουν την ευκαιρία να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Για την επέμβαση, ο χειρούργος χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο για να κόψει τον πολύποδα από τον τοίχο του παχέος εντέρου σας. Δεν υπάρχει ανάγκη για κοιλιακή τομή.

Σε πρώιμο στάδιο καρκίνο του παχέος εντέρου, η κολονοσκόπηση μπορεί να είναι η μόνη θεραπεία που χρειάζεστε.

Τοπική εκτομή

Η τοπική εκτομή είναι λίγο περισσότερο εμπλεκόμενη από την κολονοσκόπηση. Αλλά μπορεί επίσης να επιτευχθεί χωρίς κοιλιακή τομή. Ο χειρουργός εισέρχεται μέσω του πρωκτού ή μια μικρή περικοπή στο ορθό. Χρησιμοποιούν ένα ειδικό εργαλείο κοπής για να αφαιρέσουν τον καρκίνο, συν μια μικρή ποσότητα ιστού από το τοίχωμα του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση

Εάν οι πολύποδες δεν μπορούν να απομακρυνθούν πλήρως κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης, η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να είναι μια επιλογή. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που εκτελείται μέσω μερικών μικρών τομών στον κοιλιακό τοίχο. Ο χειρούργος του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να δειγματοληψία λεμφαδένων αυτή τη στιγμή για να ελέγξει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Συλλεκτομή

Μια μερική κολεκτομή (ημικολεκτομή ή τμηματική εκτομή) είναι μια μείζων χειρουργική επέμβαση στην οποία αφαιρείται το καρκινικό τμήμα, συν ένα μικρό περιθώριο υγιούς ιστού σε κάθε πλευρά του καρκίνου. Ο χειρουργός σας μπορεί να αφαιρέσει περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του παχέος εντέρου σας και στη συνέχεια να ράψει τα υπόλοιπα τμήματα του παχέος εντέρου. Επίσης, θα καταργήσει τους κοντινούς λεμφαδένες.

Μια συνολική συλλεκτομή είναι χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου, αλλά δεν χρειάζεται πολύ συχνά. Μπορεί να είναι μια επιλογή εάν το τμήμα χωρίς καρκίνο του παχέος εντέρου σας δεν είναι υγιές. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί πολύποδες ή βλάβες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μέσω κοιλιακής τομής ή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης.

Κολοστομία

Μια κολοστομία είναι ένας τρόπος για να αφήσετε τα απόβλητα να φεύγουν από το σώμα σας. Μπορεί να είναι ένα προσωρινό μέτρο (που ονομάζεται εκτροπή κολοστομίας) έως ότου έχετε την ευκαιρία να επουλωθείτε από τη χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου. Ή μπορεί να είναι μόνιμη, όπως όταν ολόκληρο το παχύ έντερο πρέπει να αφαιρεθεί.

Στη χειρουργική επέμβαση, το άκρο του παχέος εντέρου εξέρχεται μέσω ενός ανοίγματος (στομίου) στο κοιλιακό τοίχωμα. Στη συνέχεια, τα κόπρανα μπορούν να κινηθούν μέσω της στομίας και να συγκεντρωθούν σε μια ειδική σακούλα στο εξωτερικό της κοιλιάς σας.

Τοπική διαφανική εκτομή

Αυτή η διαδικασία αφαιρεί τον καρκίνο και κάποιους περιβάλλοντες ιστούς από το ορθικό τοίχωμα. Ο χειρουργός μπορεί να εισάγει τα όργανα μέσω του πρωκτού, οπότε δεν χρειάζεται κοιλιακή τομή ή γενική αναισθησία. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία για πρώιμο στάδιο ορθού καρκίνου που βρίσκεται κοντά στον πρωκτό. Δεν θα αφαιρεθούν λεμφαδένες. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του όγκου, μπορεί επίσης να χρειαστείτε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Ενδοσκοπική μικροχειρουργική (TEM)

Εάν ο ορθικός όγκος είναι πολύ υψηλός για να επιτευχθεί με τοπική διαφανή εκτομή, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ειδικό πεδίο μεγέθυνσης. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να φτάσει υψηλότερα και με ακρίβεια.

Χαμηλή πρόσθια εκτομή (LAR)

Αυτή η επέμβαση είναι μια επιλογή όταν ο καρκίνος βρίσκεται στο άνω μέρος του ορθού. Αυτή η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με κοιλιακή τομή. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αφαιρείται το καρκινικό τμήμα του ορθού, μαζί με ένα περιθώριο υγιούς ιστού. Ο χειρούργος στη συνέχεια συνδέει το παχύ έντερο με το υπόλοιπο μέρος του ορθού, έτσι ώστε τα έντερά σας να λειτουργούν κανονικά.

Προκεικτομή με κολικο-πρωκτική αναστόμωση

Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή όταν ο καρκίνος είναι στη μέση έως το χαμηλότερο τρίτο του ορθού. Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει μια κοιλιακή τομή για να αφαιρέσει ολόκληρο το ορθό και τους κοντινούς λεμφαδένες. Στη συνέχεια, το παχύ έντερο συνδέεται με τον πρωκτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη μια προσωρινή κολοστομία, αλλά τελικά θα πρέπει να αντιμετωπίσετε φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου.

Περιτοναϊκή εκτομή (APR)

Στη χειρουργική επέμβαση, ο πρωκτός και οι περιβάλλοντες ιστοί, συμπεριλαμβανομένου του μυελού σφιγκτήρα, απομακρύνονται. Θα χρειαστείτε μια μόνιμη κολοστομία μετά από αυτή τη διαδικασία.

Εκτόνωση της πυέλου

Όταν ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί σε κοντινά όργανα, μπορεί να χρειαστείτε πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του ορθού, οπότε θα χρειαστείτε επίσης κολοστομία. 
Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη σας, θα αφαιρεθεί επίσης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε μια ουροστομία, ένα άνοιγμα στην κοιλιά σας μέσω του οποίου τα ούρα μπορούν να εισρεύσουν σε μια φορητή θήκη. Εάν ο καρκίνος έχει εισβάλει στον προστάτη ή τη μήτρα, αυτά τα όργανα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν.

Χειρουργική επέμβαση κατά τη διάδοση του καρκίνου

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες ή στο ήπαρ σας, οι όγκοι μπορούν μερικές φορές να αφαιρεθούν χειρουργικά. Το εάν ή όχι αυτή η επιλογή εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση των όγκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: