3 μύθοι για την ακμή που σε εμποδίζουν απ' το να έχεις καθαρό δέρμα

Αν είσαι επιρρεπής στα σπυράκια, είναι πιθανό να έχεις ακούσει πολλές ιστορίες για το τι τα προκαλεί. Αλλά τι είναι αλήθεια σωστό και τι τελείως λάθος; Ρωτήσαμε την Hadley C. King, M.D., δερματολόγο στη Νέα Υόρκη, να μας ξεκαθαρίσει τα πράγματα.


μύθοι για τα facials


Μύθος 1: Η ακμή είναι μόνο ένα πρόβλημα των εφήβων 
Η αλήθεια: Πότε και πόσο σοβαρά ένας άνθρωπος θα αποκτήσει ακμή εξαρτάται από τα γονίδιά του. Ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποκτούν ακμή όταν είναι ακόμα έφηβοι, υπάρχουν και πάρα πολλοί που την αποκτούν ως ενήλικες. Στην πραγματικότητα, το διεθνές δερματολογικό ινστιτούτο τοποθετεί το ποσοστό μεταξύ του 40 και 55 τις εκατό των ενηλίκων ηλικίας από 20 μέχρι 40. “Είναι πιο σύνηθες σε ενήλικες γυναίκες απ' ότι σε ενήλικες άνδρες λόγω των συνεχών ορμονικών αλλαγών. Παρόλα αυτά μερικοί άντρες αποκτούν ακμή ως ενήλικες επίσης,” λέει η King.

Μύθος 2: Πρέπει να πλένεις το πρόσωπό σου περισσότερο
Η αλήθεια: Δυστυχώς, το να σαπουνίζεσαι πιο συχνά δεν θα γιατρέψει την ακμή σου. “Οι αιτίες της ακμής είναι πολύπλευρες, με τις κύριες να είναι οι ορμόνες, το άγχος, και τα γονίδια και δεν μπορείς να αλλάξεις καμία από αυτές πλένοντας το πρόσωπό σου,” λέει η King. Τα βακτήρια παίζουν ένα ρόλο επίσης, όπως και τα βαριά προϊόντα δέρματος που μπλοκάρουν τους πόρους και επιδεινώνουν την ακμή, και το πλύσιμο του προσώπου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών, αλλά συνήθως δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Μύθος 3: Ο ήλιος κάνει τα σπυράκια να υποχωρούν
Η αλήθεια: Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στην ιδέα ότι ο ήλιος κάνει την ακμή να υποχωρεί, λέει η King. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματός μας, που προφανώς δεν είναι κάτι καλό, αφού χρειάζεται ώστε να εμποδίζει μολύνσεις και καρκίνους τους δέρματος. Επίσης, ξέρουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και θέματα με το χρώμα του δέρματος. “Ωστόσο, όταν υπάρχει ένα δερματικό πρόβλημα όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση, ο ήλιος μπορεί να μειώσει τη σχετική φλεγμονή και επομένως προσωρινά να βελτιώσει την κατάσταση,” λέει η King.

Δεν υπάρχουν σχόλια: