Βιταμίνες κατά της αντιγήρανσης

vitamines

Το «Anti – aging» περιλαμβάνει όλα αυτά τα συστατικά, τα οποία προορίζονται για την πρόληψη ή τον περιορισμό της διαδικασίας της γήρανσης. Αποτέλεσμα είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας και να έχουμε καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Σε έρευνα που ­διενεργήθηκε από το California Medicine Research Institute, 30 ασθενείς με CA του προστάτη υποχρεώθηκαν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης, αλλά και να εντάξουν τη σωματική άσκηση στη ζωή τους, περπατώντας για 30’ την ημέρα και ξεκινώντας διαλογισμό για 1 ώρα. Τρεις μήνες αργότερα, συγκρίνοντας τις βιοψίες των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές επηρέασαν τη δράση 500 περίπου γονιδίων! 

Η Βιταμίνη Α έχει μέγιστη αναπλαστική δράση. Βοηθά στο να αποβάλλεται η κεράτινη στιβάδα των νεκρών κυττάρων και να τονώνεται η λειτουργία των ινοβλαστών, που παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Έτσι περιορίζεται η ελάστωση (μειωμένη δύναμη και ελαστικότητα του δέρματος) και το δέρμα αναπλάθεται. Πηγές φυσικής βιταμίνης Α: Μουρουνέλαιο, συκώτι, ραδίκια, καρότα, σπανάκι, τυρί, γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, μπρόκολο, αυγά.

Το καινούργιο μυστικό της αντιγήρανσης είναι η βιταμίνη D. Όπως βοηθάει τα οστά να είναι γερά και ανθεκτικά (θεωρείται χρήσιμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης), το ίδιο κάνει και για το δέρμα. Η παρουσία της είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν σωστά οι ινοβλάστες και να συνθέσουν κολλαγόνο. Διαιτητικές πηγές: Μουρουνέλαιο, λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά και γάλα.

Είναι γνωστά τα οφέλη των Ω3 λιπαρών οξέων για την υγεία της καρδιάς, αλλά και της υγείας γενικότερα. Νέες έρευνες προσπαθούν να βρουν που οφείλονται αυτά τα οφέλη και αυτό που φαίνεται είναι, ότι εκτός από την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών, τα ω3 προστατεύουν και την τελομεράση, ή αλλιώς το ένζυμο της αθανασίας! Σαρδέλα, γαύρος, σαφρίδι, κολιός, σολομός φρέσκος, οι καλύτερες πηγές.

simpliromata vitaminon

Συμβουλές
  • Διατηρήστε υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τα όργανα, τα αγγεία και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
  • Άσκηση: Με την άσκηση αυξάνεται η αιμάτωση και η διάθεση οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Επιβραδύνετε τη γήρανση, ενώ διατηρείτε ευλύγιστα τα οστά σας και σφριγηλό το δέρμα σας.
  • Κόψτε το κάπνισμα. Το τσιγάρο σάς κόβει χρόνια ζωής και σας φορτώνει με ρυτίδες. 
  • Κοιμηθείτε καλά. 
  • Προστατευτείτε από τον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι μια βασική αιτία της πρόωρης γήρανσης.
  • «Γυμνάστε» το μυαλό σας. Για να συνεχίσετε να δημιουργείτε μέχρι τα βαθιά γεράματα, χρειάζεται να εξασκείτε το μυαλό σας. Διαβάστε βιβλία ή εφημερίδες, ξεκινήστε μαθήματα ξένων γλωσσών και δώστε σημασία στην κοινωνική σας ζωή. Η φιλία βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και στην επιβράδυνση του γήρατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: