Γυνακεία ακμή


Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση η οποία εκδηλώνεται με διάφορες ατέλειες στο δέρμα, όπως σπυράκια, μαύρα στίγματα, κοκκινίλες, σπυριά, και, σε σοβαρές περιπτώσεις, φλύκταινες και κύστες. Η ακμή είναι ουσιαστικά μια λοίμωξη η οποία εμφανίζεται όταν οι πόροι δεν αναπνέουν. Αν ο πόρος δεν αναπνέει, τότε σχηματίζεται ένα σπυρί, αλλά αν ο πόρος αναπνέει, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα σπυράκι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την ακμή σε ήπια μορφή, με μη φλεγμονώδη συμπτώματα και με περιστασιακή έξαρση σπυριών και μικρά σπυριά. Η φλεγμονώδη ακμή εμφανίζεται όταν τα μικρά σπυράκια μολύνονται με βακτήρια και φουσκώνουν, παράγοντας σπυριά και φλύκταινες. Δυστυχώς, μερικά άτομα με σοβαρή φλεγμονώδη ακμή αντιμετωπίζουν μεγάλες κύστες και φλύκταινες, και θα πρέπει για τη θεραπεία της γυναικείας ακμής να απευθυνθούν σε ένα δερματολόγο, για να προληφθούν οι παραμορφωτικές ουλές.

Παρά το γεγονός ότι μερικοί εξωτερικοί παράγοντες όπως (ρύποι, σκόνη, κ.λπ.) συμβάλλουν στις αιτίες της ακμής στους άνδρες , είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι ορμόνες και η ακμή σχετίζονται επακριβώς.

Το δέρμα σας καλύπτεται από μικροσκοπικές οπές, οι οποίες ονομάζονται πόροι, οι οποίοι επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Αυτοί οι πόροι περιέχουν αδένες ελαίου κάτω από το δέρμα (σωστά αναφέρονται ως σμηγματογόνοι αδένες) οι οποίοι παράγουν έλαιο ώστε να διατηρείται η υγρασία στα μαλλιά και στο δέρμα ( επίσης γνωστό ως σμήγμα). Αυτό το έλαιο δεν είναι πάντα κακό.

Συνήθως οι αδένες παράγουν μια καλή ποσότητα αυτού του ελαίου το οποίο διατηρεί νέα, φρέσκια την επιδερμίδας σας και δίνει μια υγιή λάμψη. Ωστόσο, όταν αυτοί οι αδένες έρχονται σε επαφή με μια ορμόνη η οποία ονομάζεται DHT(διυδροτεστοστερόνη), παράγουν υπερβολική ποσότητα λιπαρότητας η οποία συνδέεται με τους πόρους, προκαλώντας τους αδένες να παράγουν ακόμα περισσότερο έλαιο και να πρήζονται. Τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στη συνέχεια στα βακτήρια, προκαλώντας σπυριά ή φλύκταινες. Αυτή η διαδικασία σχηματισμού της ακμής ξεκινά συνήθως εβδομάδες πριν γίνουν ορατές οι κηλίδες.

Εδώ είναι όπου η σχέση μεταξύ των ορμονών και της ακμής χαλάει την ισορροπία της όλης κατάστασης. Αν και πολλοί παράγοντες σχετίζονται με την παραγωγή της ακμής, ο ρυθμός με τον οποίο το δέρμα σας παράγει τα επίπεδα της DHT είναι ζωτικής σημασίας. Η Γενετική παίζει ένα σημαντικό παράγοντα στην προδιάθεση του σώματος σε αυτό, και το οικογενειακό ιστορικό ενός ατόμου είναι ενδεικτικό στοιχείο της DHT. Με λίγα λόγια, εάν ένας ή και οι δύο γονείς έπασχαν από βαριάς μορφής ακμή, είναι πιθανό και εσείς επίσης να αντιμετωπίσετε ακμή με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: