Συμπληρώματα διατροφής: Ορθή χρήση για την βελτίωση της διατροφής

σαντουιτς με συμπληρωματα διατροφης

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ και την οδηγία 2002/46/ΕΚ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ως συμπληρώματα διατροφής ορίζονται τα διατροφικά προϊόντα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές επιδράσεις. 
Διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές όπως σκόνη, χάπια, κάψουλες, δισκία κ.α. και προορίζονται για προμετρημένη λήψη. Κατά γενική παραδοχή μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής πυραμίδας μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του οργανισμού όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. 

Παρόλα αυτά η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής σε συνάρτηση με μία πληθώρα άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, η συνολική διατροφή, η άσκηση, οι ειδικές παθολογικές καταστάσεις κτλ μπορούν να μας οδηγήσουν στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας. 

Υπάρχουν πολλά ήδη συμπληρωμάτων που το κάθε ένα εξυπηρετεί και μία ανάγκη, όπως είναι η γλουταμίνη που παίζει ρόλο στη λειτουργία των μυών και βοηθά στο ανοσοποιητικό, η πρωτεΐνη που είναι το κύριο δομικό στοιχείο του οργανισμού, τα αμινοξέα που είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης και μπορούν να προωθήσουν τις αναβολικές λειτουργίες στον οργανισμό, η κρεατίνη που μεταβολίζεται σε φωσφοκρεατίνη, τη βασική πηγή ενέργειας, η ριβόζη που παίζει ρόλο στη σύνθεση του ATP (τρισφωσφορική αδενοσίνη) και αρκετά ακόμα συμπληρώματα το κάθε ένα με διαφορετική δράση.

καλάθι με συμπληρώματα διατροφής

Βέβαια δε γνωρίζουμε αν ένα συμπλήρωμα είναι ακίνδυνο ή όχι και αυτό γιατί δεν έχουν γίνει μακροχρόνιες έρευνες στα διατροφικά συμπληρώματα. Έτσι απαιτείται προσοχή κατά τη λήψη του εκάστοτε προϊόντος.

Όπως τα εργαλεία που περιέχονται σε μια μεγάλη εργαλειοθήκη, έτσι και τα συμπληρώματα είναι ένα συστατικό μιας συνολικής προσέγγισης για τη διατήρηση της υγείας και την αποφυγή της νόσου.

Θρεπτικές ελλείψεις επιφέρουν συνέπειες για την υγεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινότητα αλλά και την υγεία μας συνολικά. Έρευνες στο γενικό πληθυσμό καταγράφουν διατροφικές ελλείψεις στην πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών.

καρδια απο συμπληρωματα διατροφης

Περισσότερο από το 90% των ενηλίκων δεν καταφέρνει να καλύψει τη μέση ημερήσια ανάγκη τους σε βιταμίνη Ε, και πολλοί υπολείπονται σε άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ελλείψεις που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα και οι πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές ανακαλύπτουν ότι είναι δύσκολο να λάβει κανείς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μόνο από τα τρόφιμα. 

Η βελτίωση της διατροφής είναι ένας επιθυμητός στόχος, η αλλαγή όμως στις διατροφικές συνήθειες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Υπό την παραδοχή ότι είναι καλύτερο για τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις συνιστώμενες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών από το να χωλαίνουν μεταβολικά λόγω χαμηλών προσλήψεων, η λήψη μιας πολυβιταμίνης με μεταλλικά στοιχεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καλύψει κανείς μια σειρά από γνωστά κενά σε θρεπτικά συστατικά.
σχημα απο συμπληρωματα διατροφης

Οι βιταμίνες και τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία χρησιμοποιούνται συνεχώς από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας, για τη σύνθεση και τη ανάπλαση του αίματος, του δέρματος, των μυών και των οστών, για την παραγωγή του DNA, των πρωτεϊνών και των ένζυμων, για την υποστήριξη της κυτταρικής ανάπτυξης και της αναπαραγωγής. Στοιχεία που διασφαλίζουν τις σωματικές και τις γνωστικές ικανότητες που κάνουν τη ζωή δυνατή και ευχάριστη.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει να περιλαμβάνει βελτιώσεις στη διατροφή. Η γενναία πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών θα υποστηρίξει την φυσιολογική λειτουργία του σώματος και την ενίσχυση της υγείας με άπειρους τρόπους. Η ορθολογική χρήση σε συμπληρωματα διατροφης, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, θα συμβάλει ουσιαστικά στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: